Home

Jumaat, 4 Januari 2013

Karipap Tun Telani

Assalamualaikum,

Hari ni Farah ingin berkongsi satu resepi istimewa untuk anda semua cuba dirumah ye. Kebetulan hari ni anak2 Farah teringin nak makan karipap, jadi Farah pun merajinkan diri menyiapkan karipap tersebut. Namun resepi karipap kali ni lain dari yg lain. Karipap ini namanya Karipap Tun Telani. :D ♥♥ Eh?!.. Mengapa namanya Tun Telani ek?



Alkisahnya, Tun Telani lah yg mencipta doh ni. Farah pun tidak kenal siapa Tun Telani ni, tapi doh karipap nya amat popular sekitar tahun 2011. Oleh kerana teringin sangat nak tau bagaimana rasa karipap ni, Farah cubalah buat. Hasilnya... memang sangat best!! Rangup diluar lembut didalam. Hinggakan 50biji yang Farah buat abis sekelip mata dimakan oleh anak2 dan suami. Terima kasih pada Tun Telani yg telah memperkenalkan doh karipap yang mabeles ni. Ok, jom kita tengok bagaimana nak buat karipap ni ...


Bahan2 Inti

5 ulas bawang besar ( dipotong dadu )
4 biji ubi kentang ( dipotong dadu )

300gm daging/ayam (ikut selera masing2)
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada giling
2 sudu besar bawang yg telah di blend kan
2 sudu besar minyak
1 sudu besar gula
1 cawan air
Garam secukup rasa


Cara membuatnya

1.  Tumis bawang lumat sehingga kekuningan. Masukkan lada giling diikuti rempah kari  tadi, tumis hingga naik bau.

2.  Setelah naik bau, masukkan isi daging/ayam, biarkan ia sebentar. Selepas itu masukkan air dan masak hingga daging lembut.

3.  Setelah daging lembut, masukkan ubi kentang. Tambah air jika sudah terlalu kering. Bila ubi dah empuk masuk bawang dadu dan masak seketika sehingga bawang tidak lagi kelihatan. Masukkan garam secukup rasa. :D


Gambar diatas adalah step by step cara-cara nak buat intinya. Now kita tengok pula cara nak buat doh nya. Caranya amat unik namun Farah dah jatuh cinta dengan karipap ini. Jom kita tengok bahan2 nya dulu..... :D

Bahan2 Kulit Karipap

470gm tepung gandum
100gm minyak jagung
20gm marjerin/ boleh guna butter
3/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam




Tak banyak kan bahan2 untuk buat kulit ni kan? Jom kita tengok pula cara buat kulit doh yg unik ni.

Cara membuatnya.

1. Panaskan minyak serta marjerin. Bila dah panas, tutup api dan masukkan tepung. Pastikan guna kuali yg lebar sedikit supaya senang nak gaul tepung. Opsss... gaul tepung pakai garfu ye..jangan pakai tangan, nanti melecur.

2.  Biarkan tepung tersebut sejuk sebentar, kemudian campurkan air serta garam ke dalam adunan  tepung berkenaan. Uli sehingga menjadi doh.

Senang je kan step2 nya. Pastikan uli sehingga menjadi doh.  Selepas itu boleh lah mengelim doh tersebut bersama inti yg telah dimasak tadi. Farah kalau buat karipap suka size yg sedang2 je. Sekali ngap je masuk mulut. Gorengkan karipap tersebut dalam api yg sederhana. Jangan guna api yang besar nanti kulitnya tak masak sampai dalam.



Bila menggoreng pastikan guna minyak banyak sikit ye, bagi tenggelam sebelah yg diklemkan tu. Tujuan nya agar karipap kita tidak terbuka. Kalau terbuka, abislah keluar segala isi perutnya... :D Ok, Farah harap anda semua dapat cuba ye resepi yg pertama Farah shared pada kali ni. InsyaAllah, lain hari Farah share resepi lain pula ye. Assalamualaikum ♥♥♥

Tiada ulasan:

Catat Ulasan